”De kinderbescherming deed er alles aan om ons uit huis te halen”

In Op1 doen kinderen van de toeslagenaffaire voor het eerst hun verhaal. En dat is nodig om de gedupeerde kinderen een gezicht te geven, vindt onderzoeker Heleen Cousijn. Ze sprak 112 lotgenoten van Luttchiano en Rohan en roept de overheid op om de kinderen nu echt te gaan helpen.

”Wat mij het meest heeft geraakt is toch wel de ernst van de verhalen”, zegt Heleen Cousijn van adviesbureau Diversion. In opdracht van het Ministerie van Financiën deed ze met twee collega’s onderzoek naar de kinderen in de toeslagenaffaire. ”Wij wisten met wie we in gesprek gingen. En toch kwamen er elke keer weer voorbeelden van wat er heeft gespeeld en van wat er ook nu nog steeds speelt in de levens van kinderen. Het gaat over gigantische schulden, stress, mentale problemen en ook fysieke problemen. En ook een wantrouwen richting de overheid.”

Kinderbescherming

Voor toeslagenkind Rohan begon de ellende allemaal toen hij zes jaar oud was. ”Voordat ik zes was konden we drie keer per jaar op vakantie gaan en ineens kon het allemaal niet meer. Mijn ouders probeerden ons buiten de schulden te houden omdat wij nog kind waren. Een halfjaar later kwam de kinderbescherming om de hoek kijken. Die hebben er alles aan gedaan om ons uit huis te halen. Ze waren heel erg forcerend bezig om bepaalde reacties uit ons te krijgen. Om maar een reden te vinden om ons uit huis te halen.”

”Ik vind het heel erg schandalig hoe dit heeft kunnen gebeuren bij gezinnen”, zegt toeslagenkind Luttchiano. ”Gezinnen zijn gewoon kapotgemaakt. Mensen hebben zelfs hun leven genomen omdat het teveel geworden is. Ik heb mijn jeugd moeten inleveren. En tot nu toe is er nog steeds geen einde. Er wordt gezegd dat er dingen worden gedaan. Maar woorden moeten natuurlijk ook nog waargemaakt worden en dat is tot nu toe nog niet echt gebeurd in mijn ogen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen