Corinne Ellemeet komt met actieplan voor bestrijding van endometriose

Het is het topje van de ijsberg, zegt GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet over haar collega’s die uitvallen door een burn-out. De werkdruk is te hoog en de online haat en agressiviteit hakt er in. Maar hoe kunnen politici gewoon hun werk blijven doen? Ook komt ze met een nationaal actieplan voor de bestrijding van endometriose, waar radio-dj Angelique Houtveen aan lijdt. 

Haat op social media

Corinne Ellemeet luidt de noodklok over de ongezonde werkomgeving in de Tweede Kamer. ”Je raakt er bijna aan gewend dat het zo gebruikelijk is dat je zoveel haat op sociale media krijgt. Je probeert zoveel mogelijk je ogen daarvoor te sluiten, maar ik denk dat iedereen liegt die zegt dat het niks met je doet. Je gaat er steeds professioneler mee om en je went er in zekere zin aan. Maar het is niet normaal en het mag ook nooit normaal worden.”

Endometriose

Er moet meer aandacht voor de baarmoederaandoening endometriose komen, vindt Corinne Ellemeet. Daarom komt ze met een nationaal actieplan voor de bestrijding van de ziekte. ”Het duurt gemiddeld acht jaar voordat de diagnose gesteld wordt. Vrouwen krijgen vaak ook drie keer een verkeerde diagnose. Dus het duurt eindeloos. Ze vallen ook veertig dagen per jaar uit, dan kunnen ze niet werken.”

In 2018 werd de diagnose gesteld bij Angelique Houtveen. ”Het zijn helse pijnen. Ik ben wel wat gewend, maar ik kon niet functioneren. Het enige waar ik enige verlichting had was als ik in bad lag. Anders kon ik gewoon niks en dat bouwde zich zo op. Het werd steeds erger. Op een gegeven moment kwam ik met een kruik naar werk. Maar ook dat werkte niet meer en toen lag ik alleen nog maar op bed. Er zijn veel periodes geweest dat ik me ziek moest melden. Je hebt dan een week dat je ziek bent. Dan heb je de week dat je aan het bijkomen bent omdat je hele lichaam uitgeput is. En dan heb je een goede week en dan begin je al langzaam weer de pijn te voelen voor de volgende episode.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen