”Wij laten zien hoe feest gevierd kan worden zonder stadse mentaliteit”

Wat begon als een jongensdroom van twee vrienden groeide uit tot het grootste festival van Nederland; de Zwarte Cross bestaat 25 jaar. Festivaldirecteur Ronnie Degen vertelt samen met Lars Gierveld, die een documentaire over het Achterhoekse volksfeest maakte, en met superfans Mark en Patrick, wat het festival zo bijzonder maakt.

Grootste van Nederland

Het begon ooit allemaal op een weilandje met zo’n duizend bezoekers. Nu is de Zwarte Cross het grootste festival van Nederland. ”Dat is het resultaat van eigenlijk constant ambities nastreven”, vertelt Ronnie Degen. ”Wij hadden het gevoel dat de formule van sport, verbroedering, feest, muziek maken, biertje drinken, dat al die facetten bij elkaar brengen kan leiden tot een succes. Tot iets wat nog niet bestaat en wat onverwacht is. En het is gebleken. Ieder jaar werden we iets groter en probeerden we nieuwe doelgroepen te bereiken.”

Feest zonder stadse mentaliteit

”De Zwarte Cross is uiteindelijk groot geworden door klein te blijven”, verklaart festivaldirecteur Degen. ”Door allemaal festivalterreinen in het hele grote geheel te creëren, naast heel veel soorten van crosswedstrijden.” Wat de Zwarte Cross ook echt typeert is dat het een echt plattelands feest is. ”Wij verloochenen onze afkomst zeer zeker niet. Wij laten eigenlijk gewoon zien hoe feest gevierd kan worden zonder de stadse mentaliteiten. Gewoon met lekkere Achterhoekse nuchterheid. Alles is verkrijgbaar. Alles kan, alles mag binnen proporties. Het is gewoon de ontspannen sfeer.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over de Zwarte Cross terug.

Vergelijkbare artikelen