Jacco Vonhof: ”Mkb-steunpakket gaat veel bedrijven niet helpen”

Het kabinet wil de helft van de stijging van de energiekosten voor het mkb vergoeden om kleinere bedrijven met een hoog energieverbruik te helpen. Gaat het voldoende zijn voor mkb’ers om de winter door te komen? We praten erover met voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof en burgemeester van de gemeente Westland Bouke Arends.

Maatwerk

”Het is goed dat het kabinet iets doet, maar dit is voor de tuinbouwsector echt volstrekt onvoldoende”, zegt Bouke Arends. ”Er moet op maat werk geleverd worden. We hebben gezien dat het kon in de coronaperiode. Het moet nu in deze periode ook voor de tuinbouwsector veel meer op maat toegespitst worden. Waarbij je niet alleen praat over stabiliteit voor de korte termijn, maar ook perspectief voor de lange termijn.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Toetredingsdrempel te hoog

Willen bedrijven recht hebben op steun, dan moeten ze wel minimaal 12,5 procent van hun omzet kwijt zijn aan de energiekosten. Ook is de maximale tegemoetkoming vastgesteld op 160.000 euro. ”Die toetredingsdrempel op 12,5 procent is te hoog”, zegt Jacco Vonhof van MKB-Nederland. ”Dat gaat voor heel veel bedrijven niet helpen. En 160.000 euro klinkt voor mensen als veel geld. Maar neem de kassen, de schadeherstelbedrijven of de zwembaden. Die hebben energierekeningen, die lopen op van 1 miljoen naar misschien 5 miljoen. Dan is 160.000 euro natuurlijk niks.”

Kijk hier het hele gesprek met Jacco Vonhof en Bouke Arends terug.

Vergelijkbare artikelen