Ernst Kuipers over de coronavaccinatiecampagne

Corona is weer met een opmars bezig: 1 op de 20 mensen is besmet. Minister Ernst Kuipers verhoogde al het alarmniveau van corona en wil nu extra vaart maken met de coronavaccinatiecampagne. Maar wat houdt het alarmniveau in en hoe zorgt hij ervoor dat de samenleving niet weer op slot moet? 

Verhoging van alarmniveau

Minister Kuipers verhoogde deze week het alarmniveau corona, maar extra maatregelen zijn op dit moment niet nodig. ”Als we in deze situatie zouden hebben gezeten tweeënhalf jaar geleden, terwijl mensen nog geen immuniteit opgebouwd hadden, dan was het aantal besmettingen nog veel sneller omhoog gegaan. De afweer die wij op hebben gebouwd door eerdere vaccinatie, dan wel door eerdere besmetting, dan wel de combinatie, heeft een dempend effect.”

De verhoging van het alarmniveau is volgens Kuipers een signaal aan iedereen dat het aantal besmettelijke personen is toegenomen. ”Het betekent dus dat de kans dat je op een dag met iemand in aanraking komt die positief is, groter geworden is. En het betekent voor degene met een kwetsbare gezondheid en degene die op een leeftijd zitten zoals ik, dat als je besmet raakt dat je een grotere kans hebt dat je ernstiger ziek wordt en dat je die herhaalprik haalt en wat voorzichtiger aan doet.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Lockdown

Zieke mensen, die bijvoorbeeld niet naar hun werk kunnen, zijn een grotere bedreiging voor het open blijven van de samenleving dan druk op de zorg en de ic-bezetting, vertelt Kuipers. ”Met de huidige variant en zeker als het vaccinatieprogramma zo blijft lopen zoals het nu loopt, dan is dat zo.” PVV-Kamerlid Fleur Agema vreest met het oplopen van de besmettingscijfers voor een nieuwe lockdown. Maar daar is volgens Kuipers geen sprake van. ”Daar willen we graag van wegblijven. Er ligt in de Tweede Kamer op dit moment een voorstel voor aanpassing van een wet voor de publieke gezondheid. Zolang die wet niet is aangenomen kan er ook geen lockdown komen. Alleen een eventuele noodmaatregel.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Ernst Kuipers terug.

Vergelijkbare artikelen