Dementie dreigt volksziekte nummer één te worden

Het aantal mensen met dementie in Nederland gaat de komende twintig jaar verdubbelen van 290.000 naar ruim een half miljoen. Hoe gaan we hier als maatschappij mee om? Alzheimer Nederland heeft Tamara van Ark aangesteld als onafhankelijk dementierapporteur om ervaringen en verhalen uit de praktijk op te halen. Ze is  te gast samen met Joop, die lijdt aan Alzheimer, en zijn vrouw en mantelzorger Reino.

Dementie dreigt volksziekte nummer één te worden. De verwachting is dat over 20 jaar het aantal mensen met dementie is verdubbeld. Joop van Keulen lijdt zelf aan Alzheimer en Tamara van Ark is dementierapporteur. Samen pleiten ze voor meer begrip.

Verschil

“Ik dacht dat ik best wel wat wist van dementie”, vertelt Van Ark. En dat zit hem vooral in hoe mensen reageren wanneer anderen vertellen te lijden aan de ziekte. “Op de voetbal vertelde Joop dat hij dementie heeft. Bij hem werd het stil. Dat werd anders toen iemand vertelde dat hij kanker had. Joop zei dat hij echt niet zijn huis vol met bloemen en kaarten wilde. Maar het verschil zit in hoe mensen reageren.” De dementierapporteur heeft veel gesprekken gevoerd. “Er zijn niet alleen veel verschillende soorten dementie, maar ook in heel veel verschillende vormen. Ik denk dat mensen een eenduidig beeld hebben, namelijk dat je niet zoveel meer kan. Maar de mensen die ik heb ontmoet staan echt vol in het leven.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Tamara van Ark, Joop en Reino over dementie terug.

Vergelijkbare artikelen