“De beschuldiging aan het adres van Jaap van Dissel is een schoolvoorbeeld van een complot”

Het internet staat er vol mee: verdraaide, verkeerd geïnterpreteerde of simpelweg verzonnen berichten. Maar waar komen ze vandaan? En waarom geloven mensen ze? In de Nieuwsuur-serie #Ophef duikt verslaggever Rudy Bouma in de wereld van nepnieuws en complottheorieën. Hij vertelt in Op1 over de reconstructie die hij maakte over de vermeende corruptie van RIVM-directeur Jaap van Dissel. Hij sprak hem als eerste over de beschuldigingen.

Het was een boute beschuldiging aan het adres van Jaap van Dissel. De RIVM-directeur zou 7,5 ton hebben gekregen van de organisatie die in coronatijd testen voor toegang organiseerde. Niks van waar, zo bleek; er was sprake van een complot dat werd aangewakkerd door een podcast. Volgens Rudy Bouma is het een schoolvoorbeeld van een complottheorie. “Hij heeft tegen ons voor het eerst gereageerd hierop. Maar niet alleen hierop.”

De afgelopen twee jaar heeft de Nieuwsuur verslaggever ook veel verslag gedaan van andere aantijgingen aan zijn adres. “In Bodegraven wordt hij satanisch rituele kindermoorden. Daar heeft hij nog niet eerder op gereageerd. Hij zegt dat het echt weerslag heeft op zijn gezin en dat het zijn eigen veiligheid in gevaar brengt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen