Waarom kijken mensen naar ‘The Jeffrey Dahmer Story’?

De wereld is in de ban van ‘The Jeffrey Dahmer Story’. De Netflixserie vertelt over het leven en de gruweldaden van seriemoordenaar Jeffrey Dahmer en is razendpopulair. Maar is het wel goed om dit soort verhalen te romantiseren? Slachtofferhulp vindt van niet en wil dat de serie per direct offline wordt gehaald. We bespreken de fascinatie voor seriemoordenaars met advocaat Meike Lubbers en Amerikakenner Raymond Mens.

Bingo voor Netflix met een bloederige serie over massa-moordenaar Jeffrey Dahmer. Lekker languit naar waargebeurde gruweldaden loeren, mag dat wel? Slachtofferhulp Nederland wil dat de serie van de streamingdienst wordt verwijderd. Ze hebben klachten binnengekregen van mensen die verbaasd zijn op welke manier de slachtoffers worden geportretteerd.

Waarom kijken er mensen naar?

Wat maakt het dan dat mensen graag naar zo’n serie kijken? Advocaat Meike Lubbers denkt daar wel een verklaring voor te hebben. ‘”Mensen kunnen op een hele veilige manier kijken naar iets gevaarlijks. Maar ze willen ook begrijpen hoe een mens dat kan doen.” Volgens Raymond Mens gaat deze serie over een van de grootste seriemoordenaars in de Amerikaanse geschiedenis. “En ze hebben er daar veel van.” Die Amerikakenner zie drie dingen die hem zo opzienbarend maken. “Ten eerste hoe hij met zijn slachtoffers omging. Hij at ze voor een deel op. Ten tweede hoe hij daarmee weg kon komen. Het heeft zich over een hele lange periode afgespeeld. En hij heeft ook als een van de weinigen uitgebreide interviews gegeven.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen