Hoe is de door Giro555 opgehaalde 160 miljoen besteed?

Hoe wordt de door Giro555 opgehaalde 160 miljoen euro besteed in Oekraïne? Jeroen Pauw reisde door het land, bezocht projecten, sprak hulpverleners en slachtoffers van de oorlog en zag hoe het enorme bedrag besteed werd. 

Jeroen pauw reisde in veertien dagen ruim drieduizend kilometer door Oekraïne. Hij keek daar hoe de 160 miljoen die Giro555 ophaalde, wordt besteed. Volgens de presentator merk je gelijk bij binnenkomst dat het land in oorlog is. “We begonnen aan de Pools-Oekraïense grens en het is meteen voelbaar. Om de zoveel kilometer zijn er wegblokkades, zandzakken, er staan militairen en je moet regelmatig iets laten zien zodat je door kan rijden.”

Luchtalarm

Toch gaat het leven in Oekraïne gewoon door, vertelt Pauw. “De radio doet het, je kan tanken, je kunt in een café een biertje bestellen, je kunt alles; de wereld draait gewoon door.” Dat de Oekraïners hun leven weer aan het oppakken zijn, merkte Pauw toen voor het eerst het luchtalarm afging. “De eerste keer denk je ‘waar is de shelter en waar moet ik naar toe’, maar dan zie je iedereen gewoon doorlopen en denken ‘het zal allemaal wel met dat luchtalarm’. Zo glij je van west naar oost langzaam een beetje de oorlog in.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

160 miljoen

Hoe is de 160 miljoen die Nederland heeft gedoneerd dan besteed? Precies weet Pauw het niet, maar hij zag wel dat het op de goede plek terecht is gekomen. “Er zullen accountants en boekhouders zijn die precies weten waar het geld naartoe gaat. Wij hebben meer gekeken wat er nu eigenlijk allemaal gebeurt en hoe het eruit ziet. Nou, dat zit in warme kleding, tenten, glas, medicijnen en andere bouwmaterialen zodat mensen weer in hun huizen kunnen wonen. Dat soort dingen.”

Kijk hier het hele gesprek met Jeroen Pauw terug.

Vergelijkbare artikelen