Rutger Bregman en Linda Verriet in debat over de bio-industrie in Nederland

Er moet een einde komen aan de bio-industrie in Nederland. Dat is de oproep van Varkens in Nood op dierendag in de landelijke dagbladen, ondertekend door duizenden mensen. Is ons land klaar voor de omslag naar biologische veehouderij en een plantaardig voedselpatroon? Schrijver van de oproep Rutger Bregman en Linda Verriet, voorzitter van de Producentenorganisatie Varkenshouderij, gaan met elkaar in debat.

Kinderboekjes

Rutger Bregman schreef voor Varkens in Nood een brief aan alle Nederlanders met de boodschap dat er een einde moet komen aan de bio-industrie. ”Als je kinderboekjes leest met je kind dan zie je de boerderij zoals we hem het liefst zien. Je ziet varkens met een krulstaart lekker wroeten in de modder. Koetjes en kalfjes in de wei en kippen die alle ruimte hebben om te scharrelen. Maar de realiteit van de intensieve veehouderij is heel anders. 99 procent van de varkens komt nooit buiten en bij 99 procent van de varkens wordt de vrolijke krulstaart eraf gebrand.”

Met 80 BN’ers en nog 5000 burgers die de brief ondertekenden wil Bregman het geluid laten horen dat steeds minder mensen de bio-industrie normaal vinden. ”Een onderzoek van Kieskompas wijst uit dat 60 procent van de Nederlanders in principe een verbod wil op de bio-industrie. Ik vind dat zelf ver gaan, maar ik denk wel dat je daar uiteindelijk naartoe moet. We moeten weer terug naar het beeld dat we onze kinderen vertellen. De dierenbescherming heeft een systeem met 1, 2 en 3 sterren. Ik denk dat eigenlijk alleen 3 sterren voldoet aan waar we zelf aan denken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Betuttelend

Linda Verriet noemt de oproep van Bregman een betuttelende actie. ”Mensen kunnen vrij kiezen. 3 sterren biologisch is prima vlees en iedereen die dat wil eten moet dat gewoon eten, maar het is ook kostbaar. Niet iedereen kan dat betalen. Wij houden onze dieren echt op een goede manier. De hele wereld komt hier kijken hoe wij onze dieren houden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Rutger Bregman en Linda Verriet terug.

Vergelijkbare artikelen