“Gospel is een soort spirituele ervaring”

Gospel, wat begon als muziek van tot slaaf gemaakten in de katoenvelden in Amerika, is inmiddels een genre dat voor velen een betekenis heeft gekregen. Zoals voor Lammert de Bruin, die de kerk verliet maar nu weer zingt in een gospelkoor. Shirma Rouse is co-conservator bij het museum Catharijneconvent met een tentoonstelling over gospel, waar ze je meeneemt in een muzikale reis van kracht en hoop.

“Het is bijna een soort spirituele ervaring als je met een groep mensen iets zo krachtig kan zingen dat je boven jezelf uitstijgt”, vertelt Lammert de Bruin. “Dat is wat gospel echt heel goed kan doen.” De journalist zingt zelf in een gospelkoor. “Het helpt je bij alle emoties. Bij blijdschap kan je er helemaal in opgaan, maar ook bij verdriet kun je er helemaal in opgaan. Je kan er troost in vinden. Het is eigenlijk niet te vergelijken met andere muziek.”

Gospel leeft

“Hij zegt precies zoals het is”, erkent Shrima Rouse. De zangers is co-conservator bij de grootste tentoonstelling over gospel in Nederland, dat afgelopen weekend van start ging in museum Catharijneconvent. “Ik wil Nederland laten zien dat gospel leeft. In Nederland zijn er ongeveer 600 internationale kerken. Er zijn meer dan een miljoen christenen van een andere afkomst. De evangelische kerken zijn best wel groot. Nederland is een klein land met zoveel kerken. Gospel wordt altijd ingezet als een entertainmentmodel. Ik heb overal gezongen. In nachtclubs, parenclubs, noem maar op. Deze muziek doet wat met je. Het kan je in vervoering brengen. Het kan je raken. Juist dat laten zien is de bedoeling.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Spontaan optreden

Geworteld in het slavernijverleden en ontstaan binnen de Afro-Amerikaanse gemeenschap in de Verenigde Staten, is gospel uitgegroeid tot een van de belangrijkste muziekstromen in onze tijd. Het leidde zelfs tot een spontaan optreden in Op1. Zie de video hieronder.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Lammert de Bruin en Shirma Rouse terug.

Vergelijkbare artikelen