Valentijn de Hingh over de Transgenderwet

Mag iemand zijn of haar geslacht zelf in het paspoort wijzigen? Over die vraag werd deze week in de Tweede Kamer gedebatteerd, maar door stevige bedenkingen van de VVD en het CDA is een versoepeling van de Transgenderwet uiterst onzeker. Met schrijver en transpersoon Valentijn De Hingh blikken we terug op een week vol gesteggel in Den Haag.

Valentijn de Hingh vreest dat de versoepeling van de Transgenderwet er niet gaat komen. ”Wat me met name opvalt is dat iets wat eigenlijk sec niet zo veel om het lijf heeft, toch eigenlijk een heel breed gevoerde discussie wordt. Waarin alle kritiek die verschillende partijen hebben op de transgendergemeenschap, en op de politieke doelen van die gemeenschap, allemaal op een hoop worden geveegd. En die worden allemaal onderdeel van het debat.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Twijfels bij VVD

Bij de VVD leven nog grote twijfels als het gaat om de versoepeling van de Transgenderwet. ”Aan de ene kant vind ik het belangrijk dat mensen die zelf bewust die keuze willen maken daar alle vrijheid in hebben en dat er geen belemmeringen worden opgemerkt”, zegt VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans, die ook aan tafel zit. ”Maar tegelijkertijd, zeker als het om jongere mensen gaat die bezig zijn met hun identiteit en daarover twijfelen, en je zet toch een grote stap door je geslacht te veranderen in je paspoort, dat diegene zich daar bewust van is wat daar de consequenties van zijn.”

Kijk hier het hele gesprek met Valentijn de Hingh terug.

Vergelijkbare artikelen