“Het is mogelijk dat er een kernwapen gebruikt gaat worden”

Op het Rode Plein bereiden ze een ‘feest’ voor, omdat Poetin morgen de vier bezette regio’s in Oekraïne gaat annexeren. Hoe moet Nederland reageren? Het Haags Centrum voor Strategische Studies sprak vandaag met de Kamer over de huidige situatie en nucleaire dreiging. Directeur politieke zaken HCSS Han ten Broeke was aanwezig.

Nucleaire dreiging is niet langer grootspraak door Poetin, maar een reëel gevaar. Dat zei Han ten Broeke van HCSS gisteren in de Tweede Kamer. De grote vraag is of we ons echt zorgen moeten maken. “Ik kan geen cijfer plakken op de vraag hoe reëel de dreiging is, maar het is zeker niet nul.”

Volgens Ten Broeke denken we in West-Europa heel anders over kernwapens dan in Rusland en dat is iets wat we ons moeten realiseren. “De mogelijkheid is er altijd in de Russische doctrine. In het westen kunnen we daar heel moeilijk mee omgaan. Wij denken altijd in onderhandelen, want uiteindelijk win je niet via de loop van een geweer of nog erger. Zo denken Russen niet, zo denkt het Russische leger niet en zo denkt Poetin niet”, aldus Ten Broeke.

Rug tegen de muur

“Tot nu toe heeft Poetin ons telkens negatief verrast”, zegt Ten Broeke, die ziet dat Poetin op dit moment met de rug tegen de muur staat. “De kans is niet nul. De kans is daarmee ook niet ineens heel reëel geworden, maar het is een mogelijkheid. We moeten ons realiseren dat het geen theoretische mogelijkheid is, maar daarmee is het geen zekerheid. Absoluut niet.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Han ten Broeke terug.

 

Vergelijkbare artikelen