Eric van der Burg over Bijlmerramp: “Ik kan er moeilijk naar kijken”

Volgende week is het precies dertig jaar geleden dat een Israëlische Boeing 747 neerstortte midden in de Bijlmer. Bij de ramp komen 43 mensen om het leven. Als stadsdeelwethouder van Amsterdam-Zuidoost riep staatssecretaris Eric van der Burg meteen Leger des Heils directeur Henk Dijkstra op om de hulpverlening te starten. 

Volgende week, 4 oktober om precies te zijn, is het dertig jaar geleden dat een Israëlische Boeing 747 twee flatgebouwen midden in de Bijlmer doormidden boorde. Bij de ramp kwamen 43 mensen om het leven, waarvan er 39 niet in het vliegtuig zaten. Staatssecretaris Eric van der Burg was op dat moment net stadsdeelwethouder. De ramp maakte diepe indruk op hem. “Ik ga er nog ieder jaar naartoe. Dit is echt wel een belangrijk punt in mijn leven geweest. Ik kan er moeilijk naar kijken”, vertelt een zichtbaar geëmotioneerde Van der Burg.

De staatssecretaris zat destijds thuis op de bank naar voetbal te kijken toen hij gebeld werd door zijn moeder. “De telefoon ging en mijn moeder zei dat mijn opa een vliegtuig had zien neerstorten. Toen heb ik mijn kleren aangetrokken en ben ik naar het stadskantoor gegaan.” Eenmaal daar moest Van der Burg gelijk aan het werk en kwamen de eerste telefoontjes al binnen.

Leger des Heils

Later kregen ze vanuit het stadhuis te horen wat er verder moest gebeuren. “Ik moest kijken of ik mensen kon vinden die met slachtoffers aan de gang konden gaan. Toen heb ik Henk Dijkstra van het Leger des Heils gebeld en een kwartier later reden de eerste busjes van het Leger des Heils de Bijlmer in. Ze kwamen uit heel Nederland en gingen gewoon aan de slag.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over de Bijlmerramp terug.

Vergelijkbare artikelen