Rob Bauer: “Het is niet onethisch om jezelf te verdedigen”

Lang geleden is het niet dat Donald Trump de NAVO ‘verouderd’ noemde. Maar door de oorlog in Oekraïne is het bondgenootschap groter en sterker dan ooit. Rob Bauer is de hoogste militair bij de NAVO. Bij Op1 spreken we met hem over de herrijzenis van het bondgenootschap, de dreiging uit het oosten en de actuele situatie in Oekraïne en Rusland. Ook voorzitter van Free Russia NL Galya Petrenko schuift aan.

Gisteren sloten in het oosten van Oekraïne de referenda over de aansluiting bij Rusland. Een stemming waarvan de uitslag eigenlijk vooraf al vast staat. Wat betekent een positieve uitslag voor Rusland voor de situatie in de Donbas? “De meeste landen hebben in de vergadering van de Verenigde Naties gezegd dat deze referenda illegaal zijn, dat deze gebieden gewoon onderdeel blijven van Oekraïne en dat dat Rusland geen enkel recht heeft om deze gebieden te annexeren”, vertelt Rob Bauer, de hoogste militair binnen de NAVO.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Investeren in wapens

Gezien de huidige dreiging is Bauer van mening dat we in Nederland meer moeten investeren in onze eigen verdediging. Ethische bezwaren moeten daarbij overboord. “Dit is geen theoretische discussie over de inzet van wapens ergens in een jungle ver van huis. Het gaat over onze eigen verdediging. Het gaat over het vermogen om onszelf te kunnen verdedigen. Ik vind het een hele vreemde discussie. Het is niet onethisch om jezelf te verdedigen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over de oorlog in Oekraïne terug.

Vergelijkbare artikelen