Arnon Grunberg liep stage bij de SGP-fractie van Kees van der Staaij

Arnon Grunberg liep stage bij de SGP-fractie van Kees van der Staaij en deed daar verslag van in dagblad Trouw. Grunberg leverde een bijdrage aan de speech van Van der Staaij bij de Algemene Politieke Beschouwingen, en samen baden ze zelfs voor Mark Rutte. Hebben de seculiere schrijver en de christenpoliticus elkaar gevonden? Daarover komen ze praten bij Op1.

”Ik heb al een aantal literair-journalistieke projecten gedaan. Bij het leger en psychiatrische ziekenhuizen” zegt Grunberg. Toen hij het idee kreeg om dit ook bij een politieke partij te gaan doen, wist hij meteen dat hij dat bij de SGP wilde doen. ”Die partij bestaat al heel lang, is stabiel en heeft allerlei standpunten waarvan ik weet dat ze niet helemaal de mijne zijn. Ik was nieuwsgierig hoe dat daar werkt. Het zijn ook standpunten die bij andere orthodoxe geloven ook worden ingenomen. Of het nu om joden gaat of om moslims. Dat lijkt op elkaar en dat triggert. De SGP heeft ook relatief weinig aandacht gehad. Ik denk als een islamitische partij diezelfde standpunten zou hebben verkondigd, zou dat een heel ander kader hebben gehad. Dus ik wilde dat belichten.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Openheid

Kees van der Staaij stond niet meteen te springen toen hij over het idee van Grunberg hoorde. ”Zitten we daar nou op te wachten dat daar iemand de hele dag met zijn notitieblokje gaat schrijven wat wij hier allemaal aan het doen zijn? Maar toen wij dat eigenlijk op de fractievergadering naar voren brachten, vond ik dat zo leuk dat eigenlijk spontaan het hele team zei: ‘laat maar komen!’. Eigenlijk was iedereen enthousiast.” Grunberg mocht overal bij zijn volgens Van der Staaij. ”We verwijten vaak de overheid dat die alles proberen dicht te regelen. Laten we dat niet doen. Laten we dan ook gewoon zeggen: kom binnen, en we zien wel wat het wordt.”

”Ik vond die openheid erg verrassend”, zegt Grunberg. ”Ik mocht alles opschrijven. Ik was overal bij, ik kreeg beleidsstukken mee en mocht af en toe meeschrijven aan bepaalde teksten. Normaal is men heel erg bang, maar de SGP is totaal niet bang. Ik heb ook mensen in Den Haag gesproken van andere partijen die zeiden dat dit bij heel veel partijen niet zo zou hebben gekund.”

Kijk hier het hele gesprek met Arnon Grunberg en Kees van der Staaij terug.

Vergelijkbare artikelen