Mart de Kruif: “Poetin heeft de oorlog verloren”

Nu de eerste reservemilitairen zich bij de mobilisatiecentra hebben gemeld is de Russische mobilisatie definitief begonnen. De angst voor de oorlog lijkt echter groot; aan de Russische grens staan kilometerslange files en vliegtickets naar het buitenland raakten razendsnel uitverkocht. Wat betekent dit voor het vervolg van de oorlog? We bespreken het vanavond met oud-Commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif.

De eerste Russische reservemilitairen hebben zich gemeld bij de mobilisatiecentra. Ze moeten ervoor zorgen dat Rusland de oorlog in Oekraïne toch nog kan kantelen, maar volgens Mart de Kruif is het te laat. “Hij heeft de oorlog verloren. Dat is wat er gebeurt. Hij gaat die oorlog ook niet winnen, hoeveel mensen die ook mobiliseert.”

Politieke zaak

Volgens De Kruif zit dat hem helemaal niet in het aantal mensen, maar gaat het ook om de motivatie in het leger. “Dat is bij de Oekraïense soldaten veel hoger dan aan de Russische kant.” De oud-commandant denkt dat het uiteindelijk een politieke zaak wordt. “Je moet je zorgen maken over wat dat kan betekenen. In China, Washington en Brussel moeten we gaan kijken hoe we daarmee omgaan. Hij moet hier op één of andere manier uit zien te komen, want de oorlog winnen op het slagveld, dat gaat niet meer gebeuren.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Nederlands slachtoffer

Ondertussen gaan de gevechten in het oosten van Oekraïne wel door. Afgelopen week sneuvelde daar de pas 27-jarige Nederlander Benjamin. Zijn ouders vertellen wat hij aan het front deed. Bij hen is nog niet goed doorgedrongen wat hun zoon is overkomen. “Het is heel onwerkelijk wat er is gebeurt.”

De ouders vertellen dat ze hebben geprobeerd Benjamin in Nederland te houden. “We hebben hem geprobeerd over te halen om niet die kant op te gaan.” Volgens de ouders zat Benjamin niet in Oekraïne om de held uit te hangen. “Hij vond het een grote ongerechtigheid. Er waren mensen in nood en hij voelde dat hij daar moest zijn. Hij heeft ons daar echt van kunnen overtuigen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over de oorlog in Oekraïne terug.

Vergelijkbare artikelen