”Toespraak Poetin is escalatie van president in het nauw”

De Russische president Poetin heeft per direct een gedeeltelijke militaire mobilisatie afgekondigd. Met voormalig Rusland-correspondent Pieter Waterdrinker, MIVD-directeur Jan Swillens en woordvoerder van Free Russia NL Kristina Petrasova bespreken we wat dit betekent voor de oorlog en hoe er in Rusland wordt gereageerd op de mobilisatie.

Historisch

De nucleaire dreiging vanuit Rusland laat premier Mark Rutte naar eigen zeggen ‘Siberisch’. ”Ik denk dat hij door alle Haagse trubbels niet begrijpt wat voor dag dit is”, zegt Pieter Waterdrinker. ”Het is een historische dag, 21 september 2022. Voor zover ik weet was de laatste mobilisatie in juni ’41, toen de Duitsers Operatie Barbarossa begonnen en de Sovjet-Unie binnenvielen. En daarvoor zo’n beetje in 1914. We kunnen dit afdoen als de zoveelste retoriek. Maar Poetin heeft toch echt iets gezegd wat anders is.”

”Poetin is de oorlog begonnen vanwege denazificatie en demilitarisatie van Kiev”, zegt Waterdrinker. ”Maar nu zijn we zeven maanden verder, en nu heeft Rusland nederlagen geleden tegen het Oekraïense leger met die fantastische opmarsen in het oosten. Dus hij zit klem. De mogelijkheid van de mobilisatie hing in de lucht. Hij heeft nu een gedeeltelijke mobilisatie gedaan, maar feitelijk is het gewoon een algehele mobilisatie. De frasering van de oproepen is zo ambigu, dat eigenlijk iedereen onder de wapenen kan komen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Geen steun

De Russisch-Nederlandse Kristina Petrasova vertelt dat Russische mannen de mobilisatie niet zien zitten. ”Er zijn allerlei geluiden dat de meerderheid van de Russen de oorlog steunt, maar dat is ook nog maar de vraag. En er is ook een groot verschil tussen op je bank de oorlog steunen en daadwerkelijk zelf gaan vechten. Russen hebben eigenlijk vanaf de verborgen mobilisatie in april al laten merken dat ze helemaal niet massaal bereid zijn om vrijwillig naar de oorlog te gaan.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

President in het nauw

Jan Swillens noemt de toespraak van Poetin een escalatie van een president in het nauw. ”Niet alles wat Poetin zegt doet hij ook, maar alles wat hij doet heeft hij ooit gezegd. Dus wat wij doen is heel goed analyseren wat er precies wordt gezegd, welke boodschap zit hieronder en kunnen wij door het gebruik van andere inlichtingenmiddelen achterhalen wat er daadwerkelijk gaat gebeuren. De boodschap die hij hier duidelijk uitzendt is dat hij het frame probeert te kantelen door te zeggen dat ze referenda gaan uitvoeren. Daar wordt het Russisch grondgebied mee en ze zullen alles gebruiken om dat te verdedigen.”

Kijk hier het hele gesprek met Pieter Waterdrinker, Kristina Petrasova en Jan Swillens terug.

Vergelijkbare artikelen