“Iedereen voelt de urgentie en ziet dat dit een onhoudbare situatie is”

Het kabinet komt met een fors maatregelenpakket van 18 miljard euro om de koopkracht te repareren. Ook komt er een prijsplafond voor de energierekening, maar waar wordt die rekening eigenlijk van betaald en waar is het toekomstperspectief?

Het kabinet komt met een prijsplafond voor de energierekening. Op die manier moeten gezinnen die een gemiddeld energieverbruik hebben flink wat geld besparen. “Voor de zomer hebben we al contact gehad met de energieleveranciers. Toen hebben we verschillende maatregelen besproken en vooral bekeken of we die al dit jaar konden invoeren”, vertelt minister Carola Schouten.

Urgentie

Volgens de minister waren het goede gesprekken tussen de energiemaatschappijen en het kabinet. “Iedereen voelt de urgentie en ziet dat dit een onhoudbare situatie is. Iedereen wil daar ook echt wat aan doen.” Schouten zegt dat er naar veel verschillende plannen en varianten zijn gekeken en dat dit de beste uitkomst is. “We hebben alles ondersteboven gekeerd de afgelopen weken. We waren vorige week met de energiemaatschappijen aan het praten. Dit weekend is er door iedereen doorgewerkt en dat is tot gisteravond laat doorgegaan.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kinderarmoede

Een belangrijk onderwerp op Prinsjesdag was kinderarmoede. Het kabinet hoopt het aantal kinderen dat in armoede leeft verder terug te dringen. “Als we dit pakket niet hadden doorgevoerd, zaten we op ruim 300.000 kinderen in armoede. Met dit pakket komt het op zo’n 220.000. Het energieplafond zit daar nog niet bij, dus ook daar krijgen nog extra mensen het voordeel van”, aldus minister Schouten.

Specifieke maatregelen

“We zijn echt op zoek geweest om heel specifiek maatregelen tegen deze armoede te nemen”, gaat Schouten verder. “Kinderen die in armoede opgroeien, hebben daar hun leven lang last van. Daar hebben we echt keuzes in gemaakt en dat vraagt soms solidariteit van groepen die we daardoor minder tegemoet kunnen komen.” De minister vertelt dat nou eenmaal niet alles gecompenseerd kan worden. “We kunnen er wel voor zorgen dat je de mensen die echt geen kant meer op kunnen nu tegemoet komt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Helaas is een maatregelenpakket als dit niet gratis. Het kabinet gooit er bijna 18 miljard tegenaan om het koopkrachtprobleem op te lossen. Daar zitten de kosten voor het energieplafond nog niet eens bij. Staatssecretaris van Financiën – Fiscaliteit en Belastingdienst Marnix van Rij vertelt hoeveel het kabinet precies uitgeeft. “De kosten van het energieplafond weten we pas als we definitief afspraken met de maatschappijen hebben gemaakt. Dat weten we natuurlijk pas weer als we weten wat de gasprijs gaat doen.”

Kaag

Volgens Sigrid Kaag komen de kosten op ongeveer 15 miljard, maar daar wil Van Rij zich niet aan vast pinnen. “Dat is om en nabij het bedrag. Maar het kan ook 10 miljard zijn en het kan ook meer zijn als de gasprijs blijft stijgen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug. 

Vergelijkbare artikelen