Pieter Klok: ”Er dreigt een onbestuurbaar land te ontstaan”

Het is de derde dinsdag van september dus dat betekent Prinsjesdag. Met de verschillende crises die zich maar op blijven stapelen, staat het kabinet op scherp. We blikken vooruit met hoofdredacteuren Pieter Klok (De Volkskrant), Rennie Rijpma (AD) en René Moerland (NRC). 

Onbestuurbaar land

Wat hebben de hoofdredacteuren op de voorpagina staan van hun krant op Prinsjesdag? ”Wij willen op Prinsjesdag altijd iets over het kabinet zeggen”, zegt Pieter Klok van De Volkskrant. ”En dit kabinet maakt een krachteloze indruk. Ze maken de indruk dat ze niks voor elkaar krijgen. Dat ze Jesse Klaver moeten uitnodigen op de vooravond uitnodigen om te vertellen wat ze moeten doen is natuurlijk een vrij ernstig teken. Dus wij maken ons grote zorgen over dit kabinet. Premier Rutte krijgt ook een 4,5 van ons, omdat hij de regie totaal kwijt lijkt. Dus wij proberen onze zorg hiermee over te dragen dat er een onbestuurbaar land dreigt te ontstaan.”

Het NRC kopt ‘Amper nog vertrouwen in Rutte IV’ op Prinsjesdag. ”Het is geen constatering die wij als krant hier maken in de zin van dat wij dat vinden”, zegt hoofdredacteur Moerland. ”Het is een onderzoek van I&O research in opdracht van NRC. Daar komt overigens ook dat cijfer van 4,5 uit. Het is wel bijzonder want er zijn veel crises geweest de afgelopen tien jaar in Nederland. Eigenlijk gleed dat altijd van Rutte af. Nu niet meer, dat is voorbij.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

In tegenstelling tot De Volkskrant en de NRC pakt het AD groots uit met een voorpagina over de uitvaart van Queen Elizabeth. ”Wij hebben vandaag iets gezien dat ongekend was, wat we nooit meer zullen zien. Dus wij wilden dat toch wel markeren met een grote foto”, verklaart AD-hoofdredacteur Rijpma.

Kijk hier het hele gesprek met Pieter Klok, René Moerland en Rennie Rijpma terug.

Vergelijkbare artikelen