Mariska Kret won een Ig Nobelprijs

Wat gebeurt er met je hartslag als je op een blind date gaat? Hoogleraar Cognitieve Psychologie Mariska Kret onderzocht het en won er een Ig Nobelprijs mee, een prijs in het leven geroepen voor wetenschappelijk onderzoek met een knipoog. Over haar onderzoek vertelt ze bij Op1.

Wat gebeurt er met je hartslag als je op een blind date gaat? Hoogleraar Cognitieve Psychologie Mariska Kret won een Ig Nobelprijs voor een onderzoek waaruit blijkt dat wanneer mogelijke geliefdes elkaar voor het eerst ontmoeten, hun hartslag synchroniseert.

Het onderzoek

“We hebben op onder andere Lowlands verschillende mensen onderzocht. We wilden weten wanneer er een klik ontstaat tussen twee mensen. We wilden weten of we zo’n klik konden meten. We hebben mensen hartslagmeters omgedaan, plakken op de vingers geplakt om opwinden te meten.” Maar ook gezichtsexpressies en lichaamstaal werd meegenomen in het onderzoek. “De mensen gingen in een container en ze zagen elkaar niet door het dichte gordijntje. Die ging dan heel snel open en gelijk weer dicht. Toen moesten ze aangeven hoe leuk ze elkaar vonden.”

“Daarna vervolgde twee momenten dat ze met elkaar konden praten of alleen maar aan konden kijken”, vertelt de hoogleraar. “Aan het einde van die rit bleek dat als hun hartslag synchroon ging lopen, dat de kans groter was dat ze elkaar nog een keer wilden zien. Hetgeen waar we geen controle over hebben is het meest bepalende voor het succes van een date.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen