Fotograaf Jimmy Nelson portretteerde Marieke en Tess in klederdracht

De Brits-Nederlandse fotograaf Jimmy Nelson reist normaliter naar de meest onmogelijke plekken in de wereld om inheemse volkeren te fotograferen. Door de coronapandemie vond hij de inspiratie dichterbij huis. Hij portretteerde namelijk de laatst overgebleven traditionele culturen van Nederland in streek- en klederdracht. Hij schuift, samen met Marieke en Tess uit Marken aan. Zij leggen uit wat de klederdracht voor hen betekent.

Jimmy Nelson reisde stad en land af. Van de uitgestrekte vlaktes van Mongolië tot de meest bijzondere plekken in de jungle, om daar inheemse volken vast te leggen. Nu, in zijn nieuwe boek ‘Between The Sea And The Sky’ verruilt hij deze decors voor ons eigen kikkerlandje. “Het lijkt wel een statenbijbel”, reageert Sven Kockelmann bij het zien van het grote boek.

Lockdown

“30 jaar geleden ben ik hier beland”, vertelt de Brits-Nederlandse fotograaf. “Nederland was mijn basisplek, maar ik heb nooit geïnvesteerd in wie of wat mijn basisplek was. Tot het begin van de coronapandemie.” In de stilte van coronaperiode begon de fotograaf dingen te voelen, die hij ervoor nooit had gevoeld. “Ik heb meerdere lockdowns meegemaakt. In alle eerlijkheid vond ik deze lockdown niet zo erg als de andere lockdowns. Dat leverde een vrij positieve blik op. Dus ik ben met mijn toestel op de fiets het land ingetrokken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen