Wie wint de PrinsjesFotoprijs van 2022?

Wie maakte de beste politieke foto van het afgelopen jaar? Donderdag reikt de voorzitter van de Eerste Kamer in het kader van Prinsjesdag de PrinsjesFotoprijs uit. Wie zijn de genomineerden en waarom is hun foto zo bijzonder? Juryvoorzitter Jan Dirk van der Burg schuift samen met politiek journalist Sophie van Leeuwen aan bij Op1.

Vandaag reikt de voorzitter van de Eerste Kamer de PrinsjesFotoprijs uit voor de beste politieke foto van 2022. Volgens Juryvoorzitter Jan Dirk van der Burg is een foto van Henk Staghouwer één van de kanshebbers. “Het achterhoofd van minister Staghouwer vormt een prachtige beeldrijm met het kunstwerk van Jos de Putter. Hij kijkt letterlijk naar de klei die hij moet besturen.”

Voorspelling

Politiek journalist Sophie van Leeuwen ziet iets heel anders in de foto. “Ik zie de stront van het boerenland dat op het hoofd van Staghouwer neerdaalt en natuurlijk ook alle derrie die hij over zich heen kreeg tijdens het debat in de Tweede Kamer, waarin hij perspectief moest bieden. Dat is natuurlijk nooit gelukt, dus dit was eigenlijk een voorspelling van dat hij het niet zou gaan redden in Den Haag. Het is heel dramatisch eigenlijk dit beeld.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen