Peter Heijkoop: “Dit kabinet moet ophouden met brandjes blussen”

Het kabinet wil schulden overnemen van mensen die de energierekening niet meer kunnen betalen en komt daarom met een noodfonds. Een juiste maatregel? Of moet er nog veel meer gebeuren? We bespreken het met voorzitter van de commissie Schuldhulpverlening van de VNG Peter Heijkoop (CDA), wethouder Armoede in Amsterdam Marjolein Moorman (PvdA) en politiek verslaggever Thomas van Groningen.

Een noodfonds moet hulp bieden aan mensen die de energierekening niet meer kunnen betalen. Op die manier hoopt het kabinet mensen die door de hoge prijzen in de problemen komen uit de brand te helpen. Een goede oplossing? Marjolein Moorman weet het niet. “Ik ben er dubbel over. Het is goed dat het kabinet erkent dat mensen in de problemen komen en dat die problemen vervolgens opgelost moeten worden. Maar je wil het natuurlijk veel liever voorkomen.”

Voorkomen

“Mensen in de schulden hebben vaak ongelofelijk veel stress, die hebben het echt heel erg zwaar”, gaat de wethouder verder. “Als je dan geholpen wordt is het fijn, maar je wil natuurlijk voorkomen dat het nodig is. Ik denk dat er ook maatregelen zijn die voorkomen dat mensen überhaupt in de problemen komen.” Aan wat voor maatregelen moeten we dan denken? “Ik denk dat een energieplafond zou helpen. Moeten we toestaan dat een rekening soms verviervoudigd?”, aldus Moorman.

Moorman vreest dat mensen door de prijzen wel eens heel erg in de problemen zouden kunnen komen. “Bij mij gaan allerlei alarmbellen rinkelen. Zien we hier niet een nieuwe affaire ontstaan, waarbij mensen in de problemen komen. En is dit noodfonds dan wel voldoende?” De wethouder hoopt dat het kabinet gaat proberen schulden te voorkomen. “Ik zie allemaal landen om ons heen die dat wel doen, die zo’n plafond er echt inzetten.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Peter Heijkoop kan zich helemaal vinden in de woorden van de wethouder. Ook volgens hem moet het kabinet nu met oplossingen komen. “Het blijkt heel moeilijk om structurele afspraken te maken. Ik weet niet hoe dat zit in het kabinet, maar het is erg lastig blijkbaar.”

Brandjes blussen

Heijkoop denkt dat de strategie die het kabinet nu hanteert kansloos is. “Dit kabinet moet ophouden met pleisters plakken. Het is elke keer brandjes blussen. We willen op de lange termijn afspraken maken, zodat we onze inwoners beter kunnen ondersteunen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen