“We zien dat de Russen buitengewoon zenuwachtig worden”

Het Oekraïense leger is bezig met een tegenoffensief in het oosten en herovert in hoog tempo terrein op de Russen. Is er een omslagpunt bereikt in de oorlog? We bespreken het met hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk.

“We zien dat de Russen buitengewoon zenuwachtig worden”, vertelt Rob de Wijk. Maandenlang was er een status quo aan de Oekraïense frontlijnen, maar sinds dit weekend boekt het Oekraïense leger forse terreinwinst in het noorden en zuiden van het land. “De militaire bloggers beginnen enorme kritiek te spuien op hun eigen mensen.”

Schandpaal

Niet alleen de bloggers spreken zich uit. 84 gemeenteraadsleden uit Petersburg en Moskou eisen het vertrek van Poetin. “Ze willen Poetin aan de schandpaal nagelen. Ze vinden dat hij voor hoogverraad moet worden veroordeeld.” Volgens de hoogleraar is het niet reëel dat daadwerkelijk tot een veroordeling leidt. “Maar het duidt er wel op dat hij redelijk in de problemen zit.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Partizanen

“Ik begin zo langzamerhand tot de conclusie te komen dat normaal gesproken Oekraïne dit niet militair kan winnen”, vertelt de hoogleraar internationale betrekkingen. “Als je nauw gaat samenwerken met partizanen in dat gebied, kun je de boel zo kapot maken dat misschien wel een keer een scenario als Amerika in Afghanistan zou kunnen plaatsvinden.”

“Dat zou kunnen”, reageert De Wijk op de vraag of Oekraïne nog kan winnen. “Maar met tien slagen om de arm en geen glazen bol.” Deze voorspelling heeft hij nog nooit gedaan. “Wat er gebeurt met de partizanen, dat gebeurt al een tijdje, als dat goed wordt georganiseerd zou dat wel grote effecten kunnen hebben.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Rob de Wijk terug.

Vergelijkbare artikelen