”We zitten bijna in een oorlogseconomie-situatie”

Gisteren kwamen alle Europese energieministers in Brussel bij elkaar voor een spoedberaad over de energiecrisis. Welke opties liggen er op tafel om de energierekening betaalbaar te houden? We bespreken het met Europarlementariër Esther de Lange (CDA) en VVD-Kamerlid Silvio Erkens. Arend Kisteman van de branchevereniging voor bakkers hoopt dat maatregelen snel komen, hij vreest dat 40 tot 60 procent van de ambachtelijke bakkers de komende winter de rekening niet meer kan betalen.

Te weinig urgentie

Terwijl Poetin de gaskraan harder dichtknijpt, tollen bij ons de gasmeters. VVD-Kamerlid Silvio Erkens vindt dat het kabinet niet de urgentie uitstraalt die nodig is. ”Er gebeurt achter de schermen veel. Er zijn dit jaar miljarden uitgetrokken voor compensatie, maar we zien ook dat het niet genoeg is. Met Prinsjesdag zal er gegarandeerd meer onze kant op komen, en terecht volgens mij. Want het belangrijkste wat we moeten uitstralen is dat we alles op alles zetten om te zorgen dat gezinnen de winter doorkomen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Oorlogseconomie

”We zitten bijna in een oorlogseconomie-situatie”, zegt Erkens. ”We hebben schaarste aan gas en de prijzen gaan door het dak. Bedrijven vallen om en mensen kunnen de eindjes niet meer aan elkaar knopen. Die urgentie moet je ook benutten om de komende maanden een heleboel zaken te gaan versnellen die ons uit de situatie gaan brengen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Esther de Lange, Silvio Erkens en Arend Kisteman terug.

Vergelijkbare artikelen