Nadja Jungmann: ”Geldzorgen werken door op je functioneren”

Benzine is duurder dan ooit, de energierekening is verviervoudigd en dan is er ook nog de torenhoge inflatie. Met name ouderen hebben steeds meer moeite om de eindjes aan elkaar te knopen en dat zorgt voor geldstress, vreest schuldenexpert Nadja Jungmann. Ze schuift aan samen met de gepensioneerde Linda Bovendeert (75) en Mineke Veldhuijzen (79), die elke maand minder overhouden.

Effect op gezondheid

Steeds meer mensen hebben moeite om rond te komen. En dat heeft een enorm effect op mensen, zegt lector Schulden & Incasso Nadja Jungmann. ”Het werkt door op gezondheid. Als je dag in, dag uit geldzorgen hebt, dat maakt gewoon ziek. Mensen krijgen hoofdpijn, rugpijn, maagpijn, gaan slecht slapen, een hoge bloeddruk. Geldzorgen werken ook door op je functioneren. We weten uit onderzoek dat mensen meer bij de dag gaan leven, dat ze vooral bezig zijn om voor de korte termijn problemen op te lossen. Dat leidt er soms ook toe dat je op korte termijn dingen doet die je op de lange termijn eerder dieper in de problemen brengen dan dat ze je verder helpen. En je ziet dat het iets doet met emoties en verlangens. Het wordt veel moeilijker om jezelf dingen te ontzeggen. Je wordt eigenlijk mentaal overbelast.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Medelijden met jongeren

Linda (75) moet leven van AOW en een klein pensioen. ”Ik heb 450 euro per maand over om van te leven. Ik kan er geen kleding van kopen. Ik heb volgende week een afspraak bij de tandarts, want ik moet twee kronen. Dat gaat allemaal van mijn spaargeld af. Ik ben blij dat ik mijn centen nog heb en dat als er iets kapot gaat of als ik iets nodig heb, dat ik het nog kan doen. Maar ik heb medelijden met de jongere mensen die nooit hebben leren sparen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Nadja Jungmann, Linda en Mineke terug.

Vergelijkbare artikelen