Jeroen Pauw over de limiet van de Nederlandse groei

Zit Nederland aan de limiet van zijn groei? In zijn nieuwe programma ‘Nederland is Vol’ gaat presentator Jeroen Pauw op zoek naar het antwoord op die vraag. Want hoewel we steeds nadrukkelijker tegen grenzen aanlopen, is het verlangen naar groei nog steeds springlevend. Bij Op1 vertelt Pauw wat hij allemaal heeft ontdekt.

Succes

Een reden volgens Jeroen Pauw dat Nederland zo vol zit, is omdat we zo succesvol zijn. ”We hebben de grootste vleesindustrie van Europa, we zijn de op een na grootste landbouwexporteur van de wereld, in dat kleine land hebben we de op twee na grootste luchthaven van Europa en de grootste haven in Europa. Al dat transport dat uit die vrachtschepen komt, gaat over onze wegen. Daar zijn we allemaal supergoed in. Dat is allemaal heel mooi, we groeien op heel veel niveaus.”

Keerzijde

Maar al dit succes heeft ook zijn keerzijde, ziet Pauw. ”We hebben op de poolvlakte na, de slechtste lucht van Europa. We staan bovenaan met de stikstofuitstoot. We hebben de meeste kinderen van vijf jaar die astma hebben door luchtvervuiling in heel Europa. We zitten onder de gezonde levensverwachting in Europa. Je mag praten over of dat de balans tussen welvaart en welzijn nog wel in balans is, of zou dat in een andere balans kunnen?”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Jeroen Pauw terug.

Vergelijkbare artikelen