Esther Ouwehand: ”Boeren zijn jarenlang sprookjes verteld”

Esther Ouwehand laat de laatste tijd flink van zich horen. Ze noemde het CDA ‘laf’ en Wopke Hoekstra een ‘zak hooi’. Nu de Raad van State de vergunning van drie emissiearme stallen intrekt, is wat betreft de leider van de Partij voor de Dieren de weg van innovatie om de stikstofcrisis aan te pakken definitief afgesloten. 

Sprookjes

De Raad van State heeft een streep gezet door de vergunning van emissiearme stallen. Het is onzeker of deze stallen wel echt leiden tot minder uitstoot van stikstof. ”Het blijkt dat dit soort innovaties eigenlijk nooit heeft gewerkt”, zegt Esther Ouwehand. ”Maar je hebt boeren wel gedwongen om die investering te doen. Nu blijkt alsnog dat er andere maatregelen genomen moeten worden. Het is bureaucratisch zo ingeregeld dat het misschien op papier net klopt, maar zo is het in de praktijk natuurlijk niet. En dat terwijl we al 20, 30 misschien 40 jaar weten dat met dit aantal dieren in Nederland je een te grote belasting van de natuur veroorzaakt, en dat je daar andere dingen voor moet doen. Boeren zijn jarenlang eigenlijk sprookjes verteld, dat je het met innovatie kan oplossen. Maar de consequentie is wel dat zij daar zwaar door in de schulden zitten nu.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Forse inkrimping veestapel

De enige optie om nog uit de stikstofcrisis te komen is volgens Ouwehand dat er een fors aantal minder dieren komt in Nederland. ”Met dit aantal dieren ga je er nooit uitkomen. Dat betekent wel dat boeren ook aan de buitengrenzen bescherming nodig hebben. Dus als we hier strengere regels hebben, dan ook geen goedkope kipfilet uit Thailand en Brazilië.” Nederland is het land met de hoogste veedichtheid ter wereld en is de grootste vleesexporteur van de EU. ”Je moet ook durven zeggen dat produceren voor de wereldmarkt gewoon geen goed idee is. We zijn te klein, dus qua natuur en milieu redden we dat niet. Maar Nederland is natuurlijk ook een relatief duur land, wat we hier in Nederland proberen te doen kunnen ze in Polen goedkoper. Dus zorg nou dat je voor de boeren in Nederland een goed toekomstperspectief hebt. Dat betekent dat de intensieve veehouderij, dat hele efficiënte en dat concurreren op kosten, dat ga je op de lange termijn nooit volhouden. Kies dan voor een landbouw die wel toekomstbestendig is. Duurzaam, en dat betekent dat je niet op die wereldmarkt moet willen concurreren tegen de laagste prijs.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Hoekstra

Minister en CDA-leider Hoekstra zei in een interview dat het stikstofdoel van 2030 niet heilig is. Ouwehand vindt dat hij zijn woorden terug moet nemen. ”Het vind het sowieso een lage streek. Staatsrechtelijk kan het ook niet. Als je een kabinetsbeleid hebt dan wordt dat gedragen door alle ministers. Iedereen moet dat verdedigen. En zeker als het zo gevoelig ligt en zoveel onrust veroorzaakt in de samenleving, dan kun je toch niet zeggen dat je het in het kabinet wel steunt maar dat je ook nog een privé-mening hebt. Dan kun je gewoon niet blijven zitten. Dus hij moet excuses maken, doet hij dat niet, dan moet hij opstappen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Esther Ouwehand terug. 

Vergelijkbare artikelen