Henk Nijboer: “We moeten de flexhuur echt aan banden leggen”

Een vast huurcontract moet weer de norm worden. Dat vinden Kamerleden Henk Nijboer (PvdA) en Pieter Grinwis (CU). Huisbazen mogen sinds 2015 tijdelijke huurcontracten afsluiten, maar volgens Nijboer en Grinwis brengt de flexhuur te veel mensen in de problemen. 

Kamerleden Pieter Grinwis en Henk Nijboer trekken samen op om flexibele huurcontracten aan te pakken. Hard nodig, want volgens Grinwis en Nijboer komen er veel mensen door ‘flexhuur’ in de problemen. “Het is meer de standaard geworden dat mensen een tijdelijk contract krijgen. Dat betekent dat je in een huurhuis gaat, je dat inricht, behang koopt, vloerbedekking regelt en dat de huurbaas na twee jaar kan zeggen: zoek maar wat anders”, vertelt Henk Nijboer.

“Het leidt tot enorm veel stress en enorm veel ellende”, gaat het Kamerlid verder. “Die pandjesbazen willen zoveel mogelijk huur binnen krijgen en kunnen zo na twee jaar de huur weer verhogen. Dat moeten we echt aan banden leggen.”

Finaal mislukt

De wet die deze flexcontracten mogelijk gemaakt heeft, is in 2016 door de hele kamer gesteund, maar volgens Nijboer is het totaal uit de hand gelopen. “Toen stonden een miljoen huizen onder water en vond de Kamer het eigenlijk zonde dat mensen die huizen niet aanbieden. Iedereen zei flexhuren moet niet de nieuwe norm worden. Het is eigenlijk met een heel goede motivatie gekomen, maar het is helemaal finaal mislukt”, besluit Nijboer.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen