“Tot negentig procent zit dan met een variabel contract”

Achter de schermen wordt koortsachtig overlegd over de vraag hoe het kabinet gezinnen kan compenseren voor het enorme koopkrachtverlies. Hoofdeconoom van de ING Marieke Blom heeft wel een idee aan welke knoppen het kabinet moet draaien. Voorzitter Cora van Nieuwenhuizen van Energie-Nederland doet haar best om in Den Haag een oplossing te forceren.

Voorzitter van Energie-Nederland, de branchevereniging voor energiebedrijven, denkt dat tachtig tot negentig procent van de Nederlandse huishoudens per 1 januari een variabel energiecontract heeft. “Dat is bijna iedereen. Er zijn altijd mensen die een langer contract hebben. Maar het gros van de mensen zal tegen de veel hogere prijzen aanlopen.”

Tips

Wat kan de voormalig minister betekenen voor die mensen? “Dat begint met bewustwording. Het eerste wat je kan doen is zo min mogelijk energie gebruiken. Daar geven we tips voor. Dan kom je in de standaard dingen als korter douchen en de thermostaat lager. Maar het is de eerste stap die je kan nemen. Hier geven onze leveranciers informatie over.” De volgende stap volgens de voorzitter is het isoleren van je huis. “De folie achter je radiator. De tochtstrip en noem het allemaal maar op. Daar kunnen mensen advies over krijgen.”

Ook wil Van Nieuwenhuizen oproepen om aan de bel te trekken als je het niet meer kan betalen. “Er zijn mogelijkheden voor betalingsregelingen. Er wordt doorgewezen naar schuldhulp loketten. Als mensen echt in de problemen komen, kunnen ze bij Geldfit terecht bijvoorbeeld.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Marieke Blomen en Cora van Nieuwenhuizen terug.

Vergelijkbare artikelen