Mark Harbers over de extreme droogte in Nederland

De extreme droogte in Nederland blijft maar aanhouden. Er is een officieel watertekort wat zorgt voor problemen in de scheepvaart, de landbouw en in natuurgebieden. Is er voorlopig nog voldoende drinkwater? En komen er binnenkort nog strengere maatregelen voor de verdeling van water? We vragen het aan minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers.

Nog geen nieuwe maatregelen

Minister Harbers geeft aan dat er op dit moment nog geen nieuwe maatregelen nodig zijn. ”We hebben vorige week gezegd dat we een paar maatregelen achter de hand houden die we misschien deze week nodig hebben. Bijvoorbeeld nog meer water aanvoeren naar West-Nederland. Als de waterstand daar te laag is dan krijg je verzilting doordat het zeewater niet genoeg wordt tegengehouden. Dat is nog niet nodig. Wat we vorige week ook aangaven is dat de waterstand in de IJssel op enig moment zo laag kan worden dat je daar eenrichtingsverkeer in moet stellen omdat het dan niet meer breed genoeg is zodat twee schepen elkaar kunnen passeren. Dat is ook nog niet nodig.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Verschillende uitdagingen

Het heeft geregend in Zwitserland, dat biedt ook weer even verlichting volgens de minister. ”We weten dat dat water eraan komt. Rijkswaterstaat heeft precies berekend hoe we dat water de komende dagen vast kunnen houden en het weer even wat extra buffer is voor de komende weken.” Nederland is er nu vooral op ingericht zodat water snel afgevoerd kan worden. Maar er is nu een opgave bijgekomen, zegt Harbers. Namelijk het vasthouden van water. ”Maar hoog water kan ook nog altijd voorkomen. Een jaar geleden in Limburg, op hetzelfde moment had je in andere delen van het land ook droogte. Dat kan naast elkaar voorkomen. Je moet je blijven beschermen tegen hoog water. Met klimaatverandering kunnen de waterstanden ook nog hoger worden in de toekomst. En tegelijkertijd wordt de extra uitdaging om dat water ook beter vast te houden voor perioden als deze. En de derde uitdaging is om te zorgen dat het water ook nog schoner wordt.”

Kijk hier het hele gesprek met Mark Harbers terug. 

Vergelijkbare artikelen