Diederik Gommers: “Het Erasmus verbruikt net zoveel energie als Barendrecht”

De zorgsector zorgt jaarlijks voor meer dan 300.000 ton afval en produceert 8 procent van de Nederlandse CO2-uitstoot. Het is daarom onverantwoord dat de zorg in Nederland niet verduurzaamt. Dat betoogt o.a. Diederik Gommers in de NRC. De intensivist vindt dat er afspraken moeten komen in het nieuwe Zorgakkoord. 

Het Erasmus ziekenhuis verbruikte net zoveel energie als de stad Barendrecht. Veel te veel volgens intensivist Diederik Gommers, die de zorg wil verduurzamen. “We waren eerst heel erg bezig met corona, maar nu is er tijd om ook dit op te pakken. We hebben als afdeling ook dingen nodig om op te pakken, juist om onze gedachten van corona af te leiden. Het verbind ook om met zijn allen met zo’n project aan de slag te gaan.”

300.000 ton afval

“We zijn er om de gezondheidszorg. Maar als je nu ziet dat we 300.000 ton afval verbranden”, gaat Gommers verder. “Ziekenhuizen mogen van de wet afval niet scheiden. Dat moet nog verbrand worden, dus we hebben al aan minister Jetten gevraagd om met een wetsverandering te komen.” Jetten heeft inmiddels beloofd met een noodwet te komen, maar dat is niet het enige. De CO2-uitstoot van ziekenhuizen is veel te groot. Diederik Gommers: “Dan vraag je aan onze leveranciers of we wel groene stroom afnemen en dan vertellen ze dat dat kan, maar dat het wel heel kostbaar is. Er zijn al zoveel problemen met oplopende kosten en die kan ik dan ook begrijpen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Diederik Gommers terug.

Vergelijkbare artikelen