David van Weel: “De NAVO is eensgezinder dan ooit”

Al een half jaar is Oekraïne in oorlog met Rusland en na vele raketinslagen en gevechten is er nog geen einde zicht. Pakt de gemiddelde Oekraïner zijn leven weer een beetje op? Assistent secretaris-generaal bij de NAVO, David van Weel en Oekraïens-Nederlandse Vita de Geus-Kovalenko schuiven aan bij Op1.

De oorlog in Oekraïne duurt inmiddels al een half jaar. Veel langer dan vooraf werd gedacht. Oekraïne blijkt volgens David van Weel een veel taaiere tegenstander dan Rusland had kunnen voorspellen. “De verwachting was dat het mogelijk was dat Rusland het land binnen een afzienbare termijn omver zou lopen. Dat de weerstand niet zo groot zou zijn en dat het westen niet eensgezind zou zijn. Dat alles is goed uitgepakt de afgelopen zes maanden.”

Nog geen einde

“Rusland doet in Oekraïne verschrikkelijke dingen, maar op het slagveld doen ze het ook verschrikkelijk. De opmars is gestopt”, gaat Van Weel verder. “Daarbij is de NAVO eensgezinder dan ooit. We hebben twee nieuwe lidstaten die eraan komen en we hebben enorme sanctiepakketten.” Allemaal goed nieuws dus, maar volgens de NAVO-topman is het doel daarmee nog niet bereikt. “Het maakt nog geen einde aan het conflict. Dat is waar we de komende tijd naar moeten kijken: hoe loopt dit conflict af?”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Trots op de NAVO

David van Weel is trots op het handelen en de eensgezindheid van de NAVO nadat Rusland Oekraïne binnenviel. “Het was heel mooi om te zien dat de NAVO deed waar het voor opgericht is. Binnen een week na de inval hadden we 140.000 troepen aan de oostgrens met Rusland staan, honderden vliegtuigen, er kwamen aankondigingen over verhogingen van de budgetten. Zelfs Nederland naar de 2%, ik had er een hoop op in willen zetten dat dat nooit ging gebeuren.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met David van Weel terug.

Vergelijkbare artikelen