Esmah Lahlah over de dalende koopkracht: “Er komen steeds nieuwe doelgroepen bij die niet meer kunnen rondkomen”

Vandaag presenteert het CPB nieuwe koopkrachtvoorspellingen en de resultaten zijn niet fraai. Zonder nieuw beleid zal de koopkracht van huishoudens dit jaar met 6,8 procent dalen. De Tilburgse GroenLinks-wethouder Esmah Lahlah maakt zich zorgen over de gevolgen voor de mensen aan de onderkant van de samenleving. Ondertussen wordt de roep om maatregelen van het kabinet steeds groter. Politiek verslaggever Marleen de Rooy vertelt wat de politiek van plan is, samen met fractievoorzitter van de PvdA Attje Kuiken, die hoopt op gerichte maatregelen van het kabinet.

Marleen de Rooy: “Het kabinet zegt dat er voor dit jaar niks meer mogelijk is, maar ze zijn bezig met een pakket voor volgend jaar. Vooral de energierekening zorgt voor financiële problemen bij mensen, dus ze zouden de belasting daar op meer kunnen verlagen. Maar dat is wel de enige maatregel die ze nu kunnen treffen als het op de energierekening aankomt.”

Attje Kuiken vindt dat het kabinet te laat heeft gereageerd. “We hebben toen ook gevraagd aan een sociaal planbureau: zijn we te somber? Maar nee, het blijkt nog veel erger te zijn. Ik maak me echt zorgen over de herfst.”

Veel meer groepen in de samenleving gaan er dus financieel nog meer op achteruit dan werd gevreesd. Esmah Lahlah: “Er komen steeds nieuwe, diverse doelgroepen bij. Niet alleen mensen met een uitkering en minimumloon, maar ook mensen met een middeninkomen hebben ontzettend veel moeite om rond te komen. Tweeverdieners met een modaal inkomen, jongeren met een Wajong-uitkering, ze redden het niet meer.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Lahlah maakt zich ook enorme zorgen over armoede onder kinderen.”Wat je ziet is dat de gevolgen van armoede heel lang mee blijven draaien. Kinderen kunnen niet meedoen, niet naar verjaardagsfeestje, geen schoolspulletjes of een fiets. Maar kinderen gaan ook regelmatig zonder ontbijt naar school. Dit heeft ook enorme invloed op de leerprestaties.”

Kijk het hele gesprek met Attje Kuiken, Esmah Lahlah en Marleen de Rooy hier terug.

Vergelijkbare artikelen