Janet Ramesar over menstruatiearmoede: “Ik kon kiezen: mijn zoon zien en eten of doorlekken”

In Schotland hoeft sinds deze week niemand meer te betalen voor menstruatieproducten in de strijd tegen menstruatiearmoede. Ook in Nederland kan één op de tien vrouwen zich soms geen menstruatieproducten veroorloven. Moeten we Schotland volgen? SP-beleidsmedewerker en toeslagenslachtoffer Janet Ramesar en VVD-raadslid Erik Verweij gaan het gesprek aan.

SGP-Kamerlid Roelof Bisschop vertelt dat hij er wel van op de hoogte was dat dit probleem speelt, maar dat hij de omvang niet zou weten. “Ik durf er ook geen slag naar te slaan hoe duur zo’n pakje maandverband of tampons is. 10 euro? 20? Ik zou het echt niet weten.”

Het probleem van menstruatiearmoede is een stuk groter dan veel mensen beseffen. In Nederland kan één op de tien vrouwen zich soms geen menstruatieproducten veroorloven. Janet Ramesar maakte het ook mee en hoopt dat de producten in Nederland gratis worden. “Ik dacht toen dat ik er alleen in stond. Het werd steeds erger. Ik kon kiezen: mijn zoon zien en eten of doorlekken. Uiteindelijk is dat wel het gevolg. Niet iedereen kan het gebruiken en niet alle vrouwen komen eruit met dezelfde producten.” Volgens Ramesar zouden we het voorbeeld van Schotland moeten volgen. “Mensen die het wel kunnen betalen, kunnen het gewoon gaan kopen, maar als je het echt niet kunt betalen dan kun je het ergens ophalen. Dat zou voor hier ook heel fijn zijn.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

VVD-raadslid Erik Verweij vindt van niet. “Ik denk dat er betere manieren zijn om hetzelfde doel te bereiken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk het hele gesprek met Janet Ramesar en Erik Verweij hier terug. 

Vergelijkbare artikelen