Eric van den Berg over verkeersveiligheid: “Let als ouders op je kinderen, maar let als automobilist ook heel erg op: ga op tijd weg en zet je mobiel op stil”

Eric van den Berg kreeg een jaar geleden de schrik van zijn leven toen zijn pas 9-jarige dochter geschept werd door een busje dat door rood reed. Ze overleefde ternauwernood, maar niet iedereen komt er zo gelukkig vanaf. Jaarlijks verdubbelt het aantal verkeersongelukken als het schooljaar begint. Van den Berg hoopt daar verandering in te brengen en schuift aan samen met verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen en verkeerswethouder Marja Ruigrok van Haarlemmermeer.

Als het schooljaar begint, gebeuren er twee keer zoveel ongelukken. Eric van den Berg verloor een jaar geleden bijna zijn dochter. “We staken gewoon over bij een zebrapad met verkeerslichten. Zij fietste voor mij en stak over bij groen licht. Voor mijn ogen schoot ze tien meter naar de anders kant. De bestuurder was aan het swipen. In twee seconden kreeg mijn dochter en gezin levenslang. Ze lag meteen in coma.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Volgens verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen komt het vooral door onwennigheid na de vakantie dat er meer ongelukken gebeuren wanneer de scholen weer beginnen. “Automobilisten moeten weer wennen en kinderen voelen meer spanning, omdat ze bijvoorbeeld een nieuwe juf of meester hebben. In één keer wordt het weer druk, dat is gewoon gevaarlijk in het verkeer.”

De boodschap van Eric is dan ook: “Volgende week beginnen de scholen. Let als ouders op je kinderen, maar let als automobilist ook heel erg op. Ga op tijd weg en zet je mobiel op stil.”

Kijk het hele gesprek met Eric van den Berg, Gerard Tertoolen en Marja Ruigrok hier terug. 

Vergelijkbare artikelen