Johanna ter Steege over ‘Hanna van Hendrik’: “De vergelijking met wat er nu gebeurt bij de boeren is opmerkelijk, het heeft jaren voortgeduurd”

Een eerbetoon aan de veerkracht van de boerengemeenschap. Toen actrice Johanna ter Steege in 2019 het initiatief nam voor de theaterproductie ‘Hanna van Hendrik’ kon ze niet voorzien hoe actueel de problematiek met de boerenprotesten een paar jaar later zou zijn. Over het spektakelstuk op het vliegveld Twente met rockmuziek, crossmotoren en echte koeien schuift Ter Steege aan samen met haar buurman en veehouder Gerrit Lammers, die als acteur ook meespeelt.

Actrice Johanna ter Steege maakte ‘Hanna van Hendrik’ een theaterstuk over het boerenbedrijf in de jaren 70. Sinds de boerenprotesten is de voorstelling actueler dan ooit. “Ik wilde al heel lang een keer iets in het Twents doen. Daarnaast kom ik zelf van de boerderij, dus ik wilde een eerbetoon brengen aan mijn ouders en aan de veerkracht van de boeren.”

Het verhaal gaat over boeren in de jaren ’70, die niet mee konden groeien met een ontwikkelende samenleving. Zij moesten daardoor hun dierbare boerderijen verkopen. “De vergelijking met wat er nu gebeurt bij de boerengemeenschap is opmerkelijk. Het heeft dus al die jaren voortgeduurd.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk het hele gesprek met Johanna ter Steege en Gerrit Lammers hier terug.

Vergelijkbare artikelen