Adriaan ter Huurne over bosbranden in Europa: “Een kleine bosbrand zou meteen grote impact hebben op het dichtbevolkte Nederland”

Europa staat in brand. Door bosbranden is dit jaar al meer dan 6000 vierkante kilometer natuur in vlammen opgegaan. Nu nog voornamelijk in Zuid-Europa, maar door klimaatverandering komt het droge, warme weer steeds meer onze kant op. Moeten we ons zorgen maken? Brandweercommandant Anton Slofstra en brandweerman Adriaan ter Huurne vertellen waarom we ons in de toekomst beter tegen natuurbranden moeten beschermen.

Europa staat in brand. Volgens Anton Slofstra zou het naïef zijn als wij ons niet ook gaan voorbereiden. Hij pleit daarom voor een deltaplan. “Nederland kan over een paar jaar hetzelfde klimaat hebben als bijvoorbeeld Bordeaux. Daarnaast is Nederland dichtbevolkt, dus een bosbrand is altijd dicht bij mensen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Op dit moment is het vooral in Frankrijk zorgelijk. Volgens Adriaan ter Huurne schuift het ook op naar Duitsland. Maar of dit ook in Nederland gaat gebeuren, dat ligt eraan hoe grote branden gedefinieerd worden. “In Nederland maken we heel efficiënt gebruik van natuur, waardoor alles door elkaar loopt. Door een bos lopen snelwegen, er zijn vakantieparken, stations… Een kleine brand kan daardoor een grote impact hebben in Nederland. De brand is dan misschien niet groot, maar wel meteen heel complex.”

Kijk het hele gesprek met Anton Slofstra en Adriaan ter Huurne hier terug.

Vergelijkbare artikelen