Tjeerd de Groot: “Demonstreren mag, maar terroriseren niet”

Farmers Defence Force schort zijn harde acties voorlopig op. Dit doen ze naar eigen zeggen uit blijk van goede wil naar het kabinet. FDF-woordvoerder Sieta van Keimpema gaat in gesprek met D66 Kamerlid Tjeerd de Groot, die nog steeds wil vasthouden aan de initiële stikstofplannen van het kabinet.

Na eerder aangekondigd te hebben de ‘hardste acties ooit’ in te gaan zetten, zegt boerenorganisatie Farmers Defence Force nu een stap terug te doen en acties op te schorten. Volgens woordvoerder Sieta van Keimpema geeft een nieuw rapport over de stikstofuitstoot daar reden toe. “We geven een gelegenheid om op basis van dit rapport een stap vooruit te doen.”

Wetenschappelijk bewijs

Tegelijkertijd heeft het kabinet na het nieuwe rapport  nog op geen manier laten weten veranderingen door te gaan voeren. Keimpema: “Er is gewoon wetenschappelijk bewijs. Dit zijn allemaal wetenschappers die weten waar ze het over hebben. De twee wetenschappers die hoofdauteur zijn van dit rapport zijn lid geweest van de D66-stikstofgroep. Uiteindelijk wilde D66 met hun conclusies niet verder, maar de conclusies zijn wel wetenschappelijk aangetoond.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

D66-Kamerlid Tjeerd te Groot vindt van een handreiking echter geen sprake. De acties die Farmers Defence Force doorvoerde gingen volgens hem sowieso veel te ver. “Ik vind dat Farmers Defence Force sowieso moet stoppen met het terroriseren van Nederland. Het intimideren van bestuurders, het oproepen om daar met nog meer mensen langs te gaan en het goedpraten van illegale acties op de snelweg en die klein maken. Het is gewoon illegaal en je moet het gewoon niet doen. Demonstreren mag maar terroriseren niet.”

Gewoon stoppen met die onzin

In de ogen van De Groot heeft Farmers Defence Force eigenlijk alleen aangeboden om geen misdrijven meer te plegen. “Ja, het lijkt mij niet meer dan normaal. Dan zegt mijn fractievoorzitter er wat van in een tweet en dan stuurt Farmers Defence Force via een advocaat een brief of dat tweetje weg kan en dat hij anders een boete krijgt. Waar zijn jullie mee bezig? Jullie moeten gewoon stoppen met die onzin.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen