Sophie Brandt Corstius vertelt wat te doen in een mui: “Je moet vooral rustig blijven, rust redt je”

Aflandige wind, gevaarlijke stroming en enorme drukte. Mede hierdoor verdrinken er jaarlijks nog altijd bijna 100 mensen op het open water. Veel te veel, vinden directeur van de reddingsbrigade Koen Breedveld en zweminstructeur Sophie Brandt Corstius. Bij Op1 vertellen ze over de risico’s die het water met zich meebrengt en over hoe het wel veilig kan.

Volgens Koen Breedveld hebben veel mensen niet door dat een rode vlag gevaar betekent. “Veel mensen denken ook dat ze kunnen zwemmen, maar even leren zwemmen als je 6 bent is niet genoeg. Dan gaan ze naar de zee of de rivier en dan komen ze in de problemen door de kou, de stroming of een mui.”

Zwemmen in de zee

Sophie Brandt Corstius sluit zich hierbij aan. “Mensen die kunnen zwemmen, kunnen niet zomaar in de zee zwemmen. Een van de grootste gevaren is een mui. Vooral kinderen zijn niet zo sterk als mensen, ook niet wanneer volwassenen ze vasthouden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Maar wat doe je dan in een mui? Sophie: “Op een kalme dag kun je prima zwemmen, maar je moet niet gaan zwemmen op een plek waar geen golven zijn. Het lijkt daar rustiger, maar dit is namelijk het stuk waar het water als een rivier de zee weer instroomt.” Koen Breedveld voegt hier aan toe: “Let eerst op de vlaggen: is de vlag rood, ga dan niet. Ten tweede, ga tot je knieën als de zee te wild is. Ten derde: ogen. Wie houdt jou in de gaten? Zorg dat je bij de reddingsbrigade zwemt. En als laatste: Engeland. Je hoeft niet per se een kilometer de zee in te gaan, maar zwem juist parallel aan de kust.”

Wat doe je in een mui?

Sophie legt uit dat je niet tegen een mui moet gaan vechten, maar juist rustig blijven. “Het beste kun je gaan zwaaien als je iemand op het strand ziet, zodat ze hulp kunnen halen. Maar vooral rustig blijven, rust redt je.”

Kijk het hele gesprek met Koen Breedveld en Sophie Brandt Corstius hier terug.

Vergelijkbare artikelen