Zihni Özdil: “Ik heb met Tim den Besten te doen”

De zwartepietendiscussie begint dit jaar in augustus: tv-presentator Tim den Besten maakte huilend zijn excuses voor het zingen van een Sinterklaasliedje. Gaat de woke-beweging te ver? Elsevier-columnist Zihni Özdil en schrijver Sujet Shams reageren bij Op1, samen met Universitair docent Floris van den Berg. Hij ziet zijn leerlingen steeds gevoeliger worden.

Huilend moest Tim den Besten zijn excuses aanbieden omdat hij een sinterklaasliedje zong toen hij een vriend dacht te zien. Iets wat te ver gaat, volgens Zihni Özdil. “De realiteit is absurd. We zien het hier luid en duidelijk: hij ziet een vriend die Nicolaas heet en die plaagt hij even. Dat doe je met vrienden. En begrijp me niet verkeerd, zwarte piet is een racistische karikatuur. Maar we hadden juist afgesproken dat het een kleurenpiet zou worden of een roetveegpiet. Dat zijn knechten. Ik vind het koloniaal dat mensen het woord knecht koppelen aan zwarte mensen.”

Sekte

“Het woord knecht heeft niks te maken met zwarte mensen. Mensen die dat wel denken, die zogenaamde woke/cancelcultuur. Dat is pas koloniaal denken”, zegt Özdil. Volgens de columnist bewijst het feit dat dit liedje niet gezongen mocht worden juist zijn punt. “We hebben hier te maken met een heel radicale sekte, die op geen enkele manier bezig is met emancipatie of antiracisme.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug. 

Vergelijkbare artikelen