“Ik acht het voorlopig uitgesloten dat China Taiwan aanvalt”

De spanningen tussen China en Taiwan lopen steeds verder op, met grootschalige militaire oefeningen aan beiden zijden. Buitenlanddeskundige Han ten Broeke was in Taiwan en legt bij Op1 uit waarom de situatie hem grote zorgen baart. China-correspondent Anouk Eigenraam is voor even terug uit China en licht toe waarom de onderlinge verhoudingen tussen deze landen zo op scherp staan.

De spanning tussen China en Taiwan is te snijden. Hoe lang is deze situatie nog houdbaar? Han ten Broeke denkt dat voorlopig niet tot een aanval komt, ook omdat Taiwan erg moeilijk te veroveren is. “Het is niet makkelijk om Taiwan aan te vallen. Je moet dat dan over het water doen en er zijn maar twee maanden in het jaar dat China dat zou kunnen overwegen. Ik acht het voorlopig nog uitgesloten, maar het is wel iets wat in de ambities van Xi, en dat heeft hij ook gezegd, meegewogen wordt.”

Maritieme blokkade

Toch levert de maritieme blokkade die er nu ligt al flinke problemen op. “Ook al is die op dit moment niet permanent, die blokkade is voor de economie een volgende klap. Een groot deel van de slimme chips die we gebruiken komen uit Taiwan. Dat kan de wereld zich niet permitteren”, aldus Ten Broeke

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen