Martine Nijkamp: “Ik kan mijn kinderen moeilijk verbieden te douchen”

De scherpe stijgingen van gas- en elektriciteitsprijzen gaan Nederland een economische klap opleveren waar we ons nog niet genoeg bewust van zijn, vrezen energie-experts. Terwijl de landen om ons heen noodmaatregelen treffen, lijkt het in Nederland nog niet door te dringen. Toch zijn de prijsstijgingen voor steeds meer huishoudens nu al een groot financieel probleem, zoals voor Martine Nijkamp: single ouder met twee banen. Ingrid Hems richtte binnen haar bedrijf een loket op om financiële hulp te bieden aan werknemers die in de problemen raken door de prijsstijgingen. Ondernemer Annemarie van Gaal vindt dat ieder huishouden in Nederland een vooraf bepaalde hoeveelheid gas en elektriciteit geleverd moet krijgen, tegen een symbolisch laag tarief. 

“Zorgwekkend, bedroefd, triest en kansloos.” Alleenstaande moeder Martine Nijkamp wordt hard geraakt door de stijgende prijzen in ons land. Hoewel ze twee banen heeft, komt ze maandelijks veel geld tekort. “Niet alleen energie, maar ga eens boodschappen doen. Alles wordt duurder en ik heb ook nog twee jonge kinderen in huis. Ik kan hen moeilijk verbieden om te douchen.”

Meer werken heeft voor Martine geen zin, omdat ze dan minder toeslagen krijgt en er netto op achteruit gaat. “Ik kan beter thuis gaan zitten met een uitkering, dan krijg ik wel geld. Ik stel mezelf weleens de vraag of ik voor het geluk of voor het geld moet gaan. Nou dan ga ik voor mijn geluk. Ik moet ook een voorbeeld zijn voor mijn kinderen”, vertelt Martine. Ondernemer Annemarie van Gaal kan zich bij die woorden aansluiten. “Ze zou 300 euro per maand meer ontvangen als ze een uitkering zou krijgen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen