Deltacommissaris Peter Glas over droogte in Nederland: “Het komt goed, maar alleen als we ons op de toekomst blijven richten”

Nederland krijgt opnieuw te maken met een week vol tropische temperaturen. En dat ten tijde van langdurige droogte. Weerpresentatrice Amara Onwuka blikte vooruit op de hittegolf die ons te wachten staat. Voor akkerbouwer Hendrik Jan ten Cate zijn haar weerberichten spannend: zijn akkers snakken naar water, maar op regen kan hij voorlopig niet rekenen. Over de gevolgen van langdurige droogte schoof ook hij aan bij Op1, samen met Tweede Kamerlid Henri Bontenbal (CDA) en Deltacommissaris Peter Glas.

Het wordt tot 30 graden. Dat is niet zo extreem, maar het grotere probleem is volgens Amara Onwuka de meerjarige droogte.  “We krijgen een hittegolf en sterker nog, hij is al bezig. Wat wel extreem is, is dat het al jaar op jaar op jaar droog is. Als het één jaar droog is en het jaar daarop niet, dan kan de natuur zich rustig herstellen. Maar, met meerjarige droogte krijgt de natuur zo’n knauw.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Ook Deltacommissaris Peter Glas ziet dat droogte steeds meer een trend wordt in Nederland. “Sterker nog, droog wordt droger en nat wordt natter. Het gebeurt vaker en daar moeten we ons land op inrichten, het waterbeheer én het landgebruik.” Op dit moment is volgens Glas nog geen sprake van een directe crisis. “Aankomende woensdag wordt weer gekeken wat de situatie is en of we het water nog slimmer kunnen verdelen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Boer Hendrik Jan ten Cate zit door het weer in de problemen. “We moeten wel meebewegen met het klimaat, maar dat is een lang proces. Het meeste zoetwater laten we alsnog de zee in stromen, terwijl we dit kunnen gebruiken voor onze gewassen. Dit is gewoon een economisch drama. Daarom moeten we nu gaan kijken welke rassen van gewassen die het beste tegen droogte kunnen of ander extreem weer zoals extreme wind en water.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Maar wat kunnen we doen aan deze droogte? Tweede Kamerlid Henri Bontenbal (CDA): “Denk bijvoorbeeld aan het NK Tegelwippen, omdat zo veel mensen tegels in de tuin hebben.” Peter Glas: “Het komt goed, maar alleen als we ons op de toekomst blijven richten, door te zorgen dat de opwarming van de aarde in de hand wordt gehouden. Ondertussen is er sprake van een verbouwing van Nederland: het landgebruik en hoe we het water sturen.”

Kijk het hele gesprek met Henri Bontenbal, Hendrik Jan ten Cate, Amara Onwuka en Peter Glas hier terug.

Vergelijkbare artikelen