Epke Zonderland 10 jaar na zijn historische gouden plak

Precies 10 jaar geleden pakte oud-turner Epke Zonderland Olympisch Goud in Londen met een nog nooit vertoonde oefening. De rekstokoefening van 46 seconden werd gevolgd door een ongekend kabaal. Het leverde hem wereldwijd de bijnaam ‘Flying Dutchman’ op. Bij Op1 blikt hij terug op dit iconische sportmoment en bespreken we hoe hij kijkt naar de onrust in de turnwereld.

De wereld stond tien jaar geleden op de banken voor de unieke Olympische prestatie van Epke Zonderland. “Het blijft het mooiste moment uit mijn carrière, maar qua oefening heb ik betere oefeningen gedraaid. Mijn concurrenten hadden het ook goed gedaan, maar toen ik landde dacht ik wel, dit zou weleens wat kunnen worden. Je moet zorgen dat zo’n oefening 9 van de 10 keer lukt, als je succes wilt hebben op het moment supreme.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Epke Zonderland geeft ook zijn kijk op de misstanden in de turnsport. “Ergens voelde je ook wel, zijn ze wel gelukkig? De glimlach was er niet zo vaak als je zou verwachten. Ik was toen wel een stukje jonger, maar dat was wel iets wat je in die periode vaak zag. Voor mij ligt dat wel echt aan de turnwereld. Het zijn meiden die op verschillende plekken in het land en het was echt een cultuur. Er waren ook momenten dat ik dacht, dit kan echt niet. Bij de vrouwen hing echt een angstcultuur. Bij de mannen was het meer ontspannen en mocht er gelachen worden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Maar waarom gaat het dan in de turnwereld zo mis? “In topsport gaat het vaak heel hard, maar dan heb je het over volwassenen. Dit zijn wel kleine meisjes. Ik denk dat het daar ook mis is gegaan. Hele jonge meiden bijten misschien minder snel van zich af. De leeftijd waarop zij op hun top zijn, dan zijn ze gewoon heel jong.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk het hele gesprek met Epke Zonderland hier terug.

Vergelijkbare artikelen