Bioboer Douwe Monsma: “Er is niet bereikt wat we wilden bereiken”

Het eerste verkennende gesprek tussen boerenorganisaties, een delegatie van het kabinet en ‘onafhankelijk voorzitter’ Johan Remkes heeft volgens LTO-voorman Sjaak van der Tak te weinig opgeleverd. Remkes spreekt van een stevige vertrouwenscrisis. Douwe Monsma, voorzitter van Biohuis, vereniging van biologische boeren, was bij het overleg. Hij schuift aan samen met BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas en onze eigen Thomas van Groningen, die sprak met de politieke hoofdpersonen.

Vrijdag was het tijd voor het eerste overleg tussen boerenorganisaties, een delegatie van het kabinet en Johan Remkes. Hoewel er ruim vier uur werd overlegd, kwamen de boeren veelal gefrustreerd naar buiten. Volgens hen is er weinig ruimte om verder te praten, vindt ook Douwe Monsma. “Feitelijk is er niet bereikt wat we met elkaar wilden bereiken. We wilden bereiken dat er volggesprekken opgestart konden worden. Daar is niet genoeg ruimte voor.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Taboes

BoerBurgerBeweging-fractievoorzitter Caroline van der Plas staat met haar partij pal achter de boeren. Het Tweede Kamerlid kan de goed begrijpen dat boeren teleurgesteld en gefrustreerd zijn. “Er werd gezegd dat er geen taboes waren, maar het opschuiven van de stikstofdeadline is een politieke afspraak. Er zijn dus wel taboes. Ik snap dat de frustratie van de boeren nog meer gaat borrelen. Ze worden gewoon voor het lapje gehouden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Bedreigingen

Van der Plas zat vlak voor het stikstofoverleg een week thuis. Ze werd zeer ernstig bedreigd en die bedreigingen gingen een stuk verder dan alleen maar een tweetje. “Ik laat niet zomaar mijn famillie in angst zitten”, aldus Van der Plas, die zelfs bedreigingen bij haar thuisadres ontving. “Het waren hele gerichte bedreigingen. Niet zomaar tweetjes, maar ook gerichte post thuis. Er ligt een aangifte bij het OM.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen