Het opgeviste ‘boegbeeld Barry’ was in de Op1 studio

Geen garnalen, maar een puntgaaf houten boegbeeld uit de zeventiende eeuw. Wieringse garnalenvissers moesten woensdag even met hun ogen knipperen toen de visnetten opgehaald werden en ‘boegbeeld Barry’ uit de zee tevoorschijn kwam. Barry is in de studio en vertellen kenners Jeroen ter Brugge, Ad Geerdink en Wytze Stellingwerf alles over deze unieke vondst.

Wieringse garnalenvissers konden hun ogen niet geloven toen ze geen garnalen, maar een eeuwenoud boegbeeld in hun netten vonden. Het boegbeeld, gekscherend Barry genoemd, stamt waarschijnlijk uit de 17e eeuw en ziet er nog puntgaaf uit. Kenner Wytze Stellingwerf pakt hem speciaal uit in de Op1 studio. “Het beeld zit in een natte doek, want het moet beeld moet vochtig blijven. Je wil niet dat het uitdroogt, want dan gaat het krimpen, komen er scheuren in en vergaat het gewoon.”

In eerste instantie lijkt het lastig om te achterhalen uit welke tijd het boegbeeld stamt. Gelukkig is het beeld zo goed bewaard gebleven dat de jaarringen van de boomstam nog aan de onderkant van het beeld te zien zijn. “Dat noemen we dendrochronologische datering. Op basis van houten objecten die we hebben zouden we kunnen achterhalen wanneer deze boom gekapt is. Dat is natuurlijk heel bijzonder.”

Indruk maken

Ook maritiem conservator van het rijksmuseum, Jeroen ter Brugge, is onder de indruk van het beeld, dat wel een beetje sacherijnig kijkt. “Hij is natuurlijk gebeeldhouwd met een boodschap en die boodschap deelt hij met een hele hoop andere beelden. Het beeld moest indruk maken en een beetje afschrikwekkend zijn. Die boodschap draagt dit beeld blijvend met zich mee.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen