“De manier waarop de regering de maatregelen geparachuteerd heeft, is volkomen bezopen en naïef”

Het platteland hangt er vol mee: de omgekeerde Nederlandse vlaggen. Maar wat is de symboliek erachter? En is er sprake van vlagschennis of is het een onschuldig protest? We vragen het historicus Herman Pleij en boerin Annemiek Koekoek.

Door het hele land zie je hem hangen. De blauw, wit, rode vlag. Veel boeren hangen de Nederlandse vlag ondersteboven als protest tegen de stikstofmaatregelen. Voor boeren een onschuldig protest, maar enkele veteranen vinden het kwetsend. Boerin Annemiek Koekoek heeft de protestvlag ook opgehangen. “Ik kan me het voorstellen, maar volgens mij hebben ze gevochten voor ons land en niet voor onze vlag. We gaan er niet onrespectvol mee om. We hangen hem op zijn kop om te laten zien dat onze sector in nood is.”

Beroofd van bestaansorde

Ook historicus Herman Pleij kan begrijpen dat boeren de vlag op dit moment andersom ophangen. ”Het geeft solidariteit voor de mensen zie zich zeer terecht beroofd zien van hun bestaansorde. De manier waarop de regering dat geparachuteerd heeft, is volkomen bezopen en naïef.” Toch zitten er volgens Pleij meerdere lagen aan de omgekeerde vlag. “Het betekent dus ook dat je de orde omkeert. Nederland is een rechtsstaat en binnen die rechtsstaat heb je het recht van staking en het recht om te demonstreren. Dat zijn geen absolute begrippen en je kan niet van alles uithalen, omdat een onafhankelijke rechter oordeelt of het algemeen belang er diep door wordt aangetast.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen