Thomas van Groningen over Mark Rutte: “Kleine brandjes blust hij wellicht meteen, maar grote problemen stapelen enorm op”

Vanaf vandaag is Mark Rutte de langstzittende premier die Nederland ooit heeft gehad. Met 4310 dagen volgt hij de huidige recordhouder Ruud Lubbers op. Boezemvriend en politicoloog Koen Petersen legt uit hoe Rutte zo behendig geworden is in het politieke spel. JOVD-voorzitter Daphne Lodder denkt dat de premier zijn langste tijd heeft gehad. En volgens politiek verslaggever Thomas van Groningen heeft Rutte wel heel veel brisante thema’s voor zich uitgeschoven.

Koen Petersen en Mark Rutte gaan elk jaar met elkaar naar New York. Ze maken dan ook jaarlijks dezelfde wandeling. “Je weet wat je krijgt. Zo houden we tijd over voor mooie gesprekken en interessante discussies. Op het moment dat je in een routine zit, dan houd je meer tijd over om te gebruiken voor dingen die gebeuren die je niet kunt voorspellen.”

Maar wat is de methode van Rutte? Volgens Koen Petersen is zijn geheim dat hij gericht is op oplossingen en de tijd zijn werk laat doen, zonder zichzelf deadlines op te leggen. “Op het moment dat de emotie uit de discussie is, dan kunnen mensen makkelijker met elkaar praten.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Wanneer er een Minister komt klagen over een andere Minister of wanneer iemand hem appt met een probleem, dan belt Rutte meteen terug. Koen Petersen: “Dit doet hij om te zorgen dat dingen niet ontsporen. Hij werkt als het ware met een mentale clean desk-methode en werkt alles meteen af. Als er iets speelt zit hij er meteen bovenop.”

Aan de andere kant spelen er veel problemen in Den Haag al heel erg lang, zoals de klimaatcrisis, stikstofcrisis en toeslagenaffaire. Thomas van Groningen: “Kleine brandjes lost hij wellicht meteen op, maar problemen die in zijn tijdperk zijn ontstaan lopen alsnog enorm op. Daarom is het ook een gekke situatie dat hij die crises moet gaan oplossen. Het gaat altijd om het proces, zoals ‘wanneer heb je dit gezegd, wanneer heb je dit briefje gestuurd, ik vertrouw je niet meer.’ Hij is het gezicht van die vertrouwenscrisis die in de Nederlandse politiek speelt, iets dat ook onder zijn bewind is ontstaan.”

Daarom zou de VVD er mogelijk goed aan doen om bij nieuwe verkiezingen met een nieuw gezicht te komen, volgens JOVD-voorzitter Daphne Lodder. “Er zijn zo veel problemen en crises die we hebben in ons land, het is misschien niet meer geloofwaardig als hij die allemaal moet gaan oplossen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Toch heeft Nederland volgens Thomas van Groningen wel een voordeel aan dat er zo lang dezelfde premier zit: “In Europa heeft Nederland daardoor de langstzittende leider, wat zorgt voor meer aanzien en invloed dan ons land zou moeten hebben voor hoe groot we zijn.”

Kijk het hele gesprek met Koen Petersen, Daphne Lodder en Thomas van Groningen hier terug.

Vergelijkbare artikelen